Een Meulestede-brug te ver

Hoe kan je deze achillespees
van de noord-Gentse mobiliteit omzeilen

De meulestedebrug vormt de enige schakel tussen Wondelgem en het ‘eiland’ Muide-Meulestede. Het is dan ook een belangrijke verbinding voor het vracht- en autoverkeer in de haven van Gent. Dit maakt deze brug een achillespees van de noord-Gentse mobiliteit.

http://www.jerroenwillems.be/

Pendelaars die werken in het Gents havengebied weten dat ze bij regelmaat van de klok moeten aanschuiven in de Muide-Meulestede-Wondelgem regio. Wanneer deze strategische brug afgesloten is, slipt zowat heel het noorden van Gent tot aan de Dampoort dicht. Deze miserie gebeurt te pas en te onpas, door passages van schepen en frequente defecten en bijhorende herstellingen. Dat was in het najaar van 2019 en in het voorjaar van 2020 niet anders, toen de brug langdurig afgesloten werd voor dringende herstellingswerken. Op 24 oktober jongstleden crashte een olietanker genadeloos tegen de onbeminde brug, en legde zo nog maar eens de noorden van Gent in de knoop, zeker voor ettelijke maanden…

Aldus weerom tot ergernis van de auto-pendelaars, de gevolgen van de bruguitval wordt duidelijk op onderstaande ‘frustratiekaart’. De gekleurde zone waarin je woont geeft aan hoeveel tijd je gemiddeld verliest als je met de wagen pendelt naar de westelijke havenzone.

Frustratiekaart naar westelijk havengebied tijdens de ochtendspits, meulestedebrug afgesloten

Auto-pendelen naar het westelijke havengebied vanuit Lochristi staat garant voor ongeveer 20 minuten vertraging, tijdverlies, stress en frustraties. Dat is dus 20 minuten extra bovenop de normale reistijd. Geen wonder dat alternatieve vervoersmiddelen sneller zijn!

Er is ook goed nieuws:
Met de fiets ervaar je deze verkeershinder niet!

Zoals de titel van deze blog doet vermoeden is er een praktisch alternatief voor dit stresspendelen… de FIETS!

Door de problematische brug-situatie ben je vanuit Lochristi met een conventionele fiets even snel als met de auto. Met de e-bike pendel je vanuit Gentbrugge en Destelbergen even snel als de wagen. En met de Speed pedelec ben je even snel als met de auto vanuit Kalken. Zelfs vanuit Wetteren ben je slechts 5 minuten trager. Voor deze 5 minuten extra per rijdt krijg je heel wat in de plaats: een gratis workout, verhoogde weerstand, een beter milieu en minder stress. Check onderstaande kaarten hoeveel winst jij uit je fiets kan trappen.

Waarom zou je als pendelaar nog langer twijfelen?
Door gure weersomstandigheden misschien?
Dat is meer een lauw excuus dan een werkelijke probleem, toch?

Draag fietskledij die aangepast is aan de omstandigheden

Je gaat toch ook niet zwemmen in een skipak,
of skiën in een zwembroek?

Een bijkomend fietsargument zijn de diverse verkeersluwe én groene routes die beschikbaar zijn voor de fietser. Via de oostzijde van dokken, Wiedauwkaaibrug en pakketbootpad is fietsgenieten gegarandeerd. De westerspooring loopt nu reeds tot aan de watersportbaan. De blauwere zones op volgende kaart zijn het meest fietsvriendelijk.

panoramische fietskaart van Gent

Fietsen naar het Gentse havengebied betekent:

Sneller ter plaatse
minder kans op cardiovasculaire ziektes en kankers
een gratis workout
geen file- of parkeerstress
geen uitstoot
meer genieten
extra cash per maand

TRAP WINST UIT JE fiets!

Bedankt aan Eastman Chemical Company voor het ter beschikking stellen van deze fietswinstkaarten. Wil jij ook fietswinst voor jouw bedrijf? Neem hier contact op.

Wij van fietswinst beseffen dat fietsen helaas niet voor iedereen een optie is. Bekijk voor jezelf wat binnen je mogelijkheden valt. Bedenk ook dat, als je fietst, je het fileprobleem vermindert voor zij die niet anders kunnen dan er in te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s