Jan Palfijn conclusie

Jan Palfijn’s Fietswinst conclusie

In deze post krijg je een overzicht van de voordelen van fietspendelen naar het AZ Jan Palfijn. Laat je wagen staan en haal winst uit je fiets.

Met behulp van de eerder besproken kaarten kan je voor jezelf afwegen wat de voordelen zijn van fietspendelen naar het Jan Palfijn. Ik doe even de oefening voor mijn vrouw, die dagelijks vanuit de kolegem wijk te Wondelgem tijdens de spitsuren pendelt.

Tijdswinst

Op de fiets reistijd kaart van de eerste blogpost kan je zien dat vanuit de Kolegem wijk het net minder dan 20 minuten fietsen is naar het Jan Palfijn. Met de auto doe je er ongeveer even lang over, het is dan ook niet verwonderlijk dat het tijdsverlies met de fiets vanuit Wondelgem verwaarloosbaar is, zelfs buiten de ochtendspits.

Tijdswinst met de fiets tijdens gemiddelde drukte

Tijdsverlies door te fietspendelen naar het Jan Palfijn is voor reisafstanden van minder dan 6 km verwaarloosbaar,
en dit zelfs tijdens de spitsuren!

Met de Speed pedelec ben je zelfs in een zone van 10 km even snel of sneller dan de auto.

Fysiek welzijnswinst

In de tweede blogpost bekeken we het effect van fietspendelen op de fysiek. Op de bananenkaart hieronder kan je zien hoeveel energie in bananenequivalenten je verbrandt tijdens het fietspendelen naar het Jan Palfijn.

Je dagelijkse work-out koppelen aan je woon-werk verplaatsing is echte een win-win-win!

Pendelen met de fiets resulteert in een aanzienlijk lager risico op cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Door dagelijks 2 maal een fietsrit te doen van minstens 1 banaanequivalent kan je genieten van dit gezondheidseffect. Je woon-werk verplaatsing kan je omtoveren tot je dagelijks workout door simpelweg de fiets te nemen.

Mijn vrouw en ik wonen op 1.5 bananen van het Jan Palfijn, en dat doet mijn vrouw elke dag 2 keer met de fiets. Zo werkt ze aan haar conditie en vermindert ze het risico op hart- en vaatziekten. En te denken dat mensen hun vrije tijd en geld opofferen om in een fitness center op een hometrainer te te zitten. Terwijl je bij het fietspendelen elke dag 2 keer beweegt zonder al teveel tijd en geld te verliezen, in bepaalde gevallen levert het zelfs tijd en geld op! Ongeacht de tijd- of geld factor, zeker is dat fietspendelen goed is voor je gezondheid.

Mentale welzijnswinst

Files zijn voor velen een bron van stress. In de derde blogpost werd het effect van de files op de reistijd besproken, en werd de frustratiekaart hieronder verduidelijkt, welke aangaf vanuit welke zones je hoeveel tijd verliest, maar ook op welke knooppunten je nu net je kostbare tijd verliest.

Fileleed leidt tot verkeersstress
welke je de hele dag met je meedraagt.

Het effect van verkeersstress mag je echt niet onderschatten. Met de fiets ben je misschien wel wat langer onderweg, je staat wel niet aan te schuiven in één of andere file. Door de fiets te kiezen vermijdt mijn vrouw dagelijks 5 minuten fileleed, op een traject van 15 minuten met de wagen. Dit is op maandbasis 1u en 40 minuten nagelbijten dat vermeden wordt door de fiets te nemen.

Ecowinst

Om de uitstoot van 10 woon-werk kilometers met de auto te compenseren heb je 8.5 bomen of 170m2 loofbos nodig

Dat was de ontnuchterende conclusie van de blogpost over de ecologische impact van je vervoersmiddelkeuze. Op de boskaart hieronder kan je uitzoeken hoeveel bos jij zou nodig hebben om de CO2 op te ruimen die je met je autopendelen de lucht in blaast.

Maar er is goed nieuws, want de fiets biedt een preventieve oplossing voor het individueel CO2 probleem. De fiets stoot immers geen CO2 uit bij gebruik, zo draag je met je fiets bij aan een schoner milieu.

Mijn vrouw vermijdt een uitstoot van 370 kg CO2 door het hele jaar door met de fiets te pendelen. Dat is een oppervlakte van 100 m2 bos ofwel 75% van onze tuin.

Geldwinst

Leuker was de conclusie die we konden trekken in de laatste blogpost. De cashkaart leerde ons dat je heel wat geld uitspaart als je met de fiets pendelt.

Per fietskilometer heeft een werknemer van het AZ Jan Palfijn
een rechtstreekse netto-winst van minstens 13.8 € per maand.

Om tot dit getal te komen werd enkel nog maar rekening gehouden met fietsvergoeding en brandstofkosten. Op de cashkaart hieronder vind je terug wat jouw persoonlijke winst kan zijn als je kiest voor je fiets.

Door te fietspendelen doet mijn vrouw 75€ nettowinst, wat een leuke maandelijkse bonus is voor de geleverde inspanningen.

Fietswinst conclusie

We zetten even alle effecten van de fiets op een rijtje.

Doordat mijn vrouw bewust kiest voor de fiets:

  • Heeft ze minder kans op cardiovasculaire ziektes
  • Werkt ze aan haar conditie
  • Vermijdt ze maandelijks 1u en 40 minuten fileleed
  • Vermindert ze haar jaarlijkse CO2 uitstoot met 370 kg, overeenkomt met de CO2 captering van 100 m2 loofbos.
  • Doet ze 75€ per maand winst
  • Kan ze meer tijd nemen om te genieten van haar omgeving

Door bewust voor de fiets te kiezen ondervindt ze bovendien geen tijdsverlies tijdens het pendelen.
Ook is er een plaats extra voor een auto op de rijbaan. Zo reduceert ze het fileleed voor zij die wegens medische redenen niet in staat zijn om te fietsen.

Dit is de essentie van Fietswinst!
Door de kiezen voor je fiets, creëer je niet alleen meer welzijn voor jezelf, maar ook voor de samenleving en het milieu.

Bereken voor jezelf je fietswinst door je woonplaats op te zoeken op de verschillende fietswinstkaarten en vervolgens aan de hand van de kleuren en isolijnen het effect van de fiets af te lezen. Stel finaal jezelf de volgende vraag:

Hoeveel is het je waard?

Om niet in de file te hoeven staan
en minder verkeersstress te ervaren?

Om aan je fitheid te werken en het risico
op cardiovasculaire ziekten en kanker sterk te reduceren?…

Om minder ziek te zijn?

Om productiever te zijn op je werk?…

Om minder CO2 uit te stoten?…

Om minder geld te verspillen aan brandstof?…

Om mensen die om medische redenen niet in staat zijn
om te fietspendelen een vlotte passage naar het werk te gunnen?…

Om meer te vertragen en te genieten?…

Is dit alles je een overstap van de auto naar de fiets waard?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s