Geldwinst

Geldwinst

We hadden het reeds over tijdswinst, welzijnswinst en ecowinst. Laat je in deze blogpost verrassen van de financiële voordelen van fietspendelen.

Het is geen geheim dat een auto gebruiken en bezitten duur is. De kosten van de brandstof zijn het meest rechtstreeks voelbaar in de portefeuille. Als werknemer bij het AZ Jan Palfijn krijg je bovendien een fietsvergoeding als je met de fiets pendelt. Op de geldwinstkaart wordt de nettowinst van een modale shift, van auto naar fiets, gevisualiseerd. Daarbij werd er zeer conservatief uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 7l/100 km en een brandstofprijs van gemiddeld 1.5€/l. Dit vertaalt zich in een brandstofkost van 0.105 €/km. Als je voor de fiets kiest heb je geen brandstofkosten, en krijg je bovendien een fietsvergoeding van 0.24 €/km, deze is voor de werkgever vrijgesteld van belastingen (1).

Dit betekent dat je door te pendelen met de fiets een rechtstreeks voelbare netto-winst van 0.345 €/km genereert, en hierbij werd nog enkel maar met brandstofkosten rekening gehouden.

Per pendelkilometer heb je met de fiets
een rechtstreekse netto-winst van minstens 13.8 € per maand

Op de geldwinstkaart wordt de rechtstreekse netto-winst per maand weergegeven (2).

netto opbrengst fiets naar AZ Jan Palfijn.

Leg even de tijdswinstkaart naast deze cashkaart en dan zie je dat je vanuit Wondelgem of Sint-Amandsberg makkelijk 100€ netto-winst per maand maakt, en dit zonder tijdsverlies. Vanuit Destelbergen verdien je te fiets het dubbele, maar daar moet je dan wel 15 minuten extra reistijd voor rekenen.

Hoeveel extra reistijd ben jij bereid
te spenderen voor een maandelijks extraatje van 100€?

Uiteraard zijn de kosten van een auto niet enkel beperkt tot brandstofkosten. Het wordt pas echt interessant als je de bijkomende kosten zoals afschrijving, verkeersbelasting, verzekering, onderhoud en boetes in rekening brengt. Transport & Mobility Leuven berekende de gemiddelde totale kost voor een benzinewagen op zowat 0.45 € per km. Voor een dieselwagen kwam men wel op minder dan 25 cent. Door de grotere afstand die diesels doorgaans afleggen, worden hun vaste kosten over meer kilometers gespreid (3). Hoe de feitelijke kosten ook zijn, ze zullen voor een auto met verbrandingsmotor hoger zijn dan deze in rekening genomen op de geldwinstkaart.
Dus wat je ziet op de kaart is vrijwel zeker een onderschatting!

Je kan voor jezelf exact berekenen wat je auto je kost via deze link en zo inschatten wat een overschakeling naar de fiets kan opleveren. Dit artikel gaat verder in op de financiële voordelen van de fiets. Op macroniveau zijn de besparingen van een duurzame modal shift ook groot. Bekijk hier de financiële voordelen voor bedrijven en voor overheden.

Volgende keer maken we de conclusie van de fietswinst behandeling voor AZ Jan Palfijn.

  1. https://financien.belgium.be/nl/particulieren/vervoer/aftrek_vervoersonkosten/woon-werkverkeer/fiets#q5
  2. Er werd bij het opstellen van de geldwinstkaart geen rekening gehouden met onderhoudskosten van de fiets en auto, deze zijn per gereden kilometer in dezelfde grootte-orde. Er werd ook geen rekening gehouden met elektriciteitskosten van de elektrische fiets wegens sterk afhankelijk van een aantal parameters, maar over het algemeen is deze kost verwaarloosbaar in vergelijking met operationele kosten van een auto; een factor 100 minder dan brandstofprijs voor de wagen is niet zeldzaam. https://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/wat-verbruikt-mijn-elektrische-fiets/1714/?fbclid=IwAR3bGM0BzgmEpddNY1Uc_8fsFt-uU6v93tkFtjoQ-Nzd2n9eUE-HojTpJKY
  3. https://www.demorgen.be/nieuws/belgen-onderschatten-maandelijkse-kosten-zo-duur-is-de-auto~bae31edd/
    https://radio2.be/de-inspecteur/zoveel-kost-je-auto-echt

2 gedachten over “Geldwinst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s