Met de fiets of auto naar centrum Gent?

In deze blogpost vindt elke Gentenaar welk vervoersmiddel voor hem of haar het snelst is naar het Gent’s stadscentrum.

Fiets of auto? De fietswinstkaart

De data voor een fietswinstkaart zoals hieronder is afkomstig van Google maps. Voor elk punt op de kaart werden de reistijden naar de Korenmarkt opgevraagd (de witte stip onder de “G” van “Ghent”); en dit voor zowel een fietser en als een automobilist. Meer details omtrent de data acquisitie en verwerking kan je terugvinden in de vorige blogpost. Voor elk punt op de kaart wordt de reistijd met de auto afgetrokken van de reistijd met de fiets, en vervolgens wordt de bekomen “fietswinst” gevisualiseerd in een heatmap: de fietswinstkaart.

Om te weten hoeveel fietswinst jij kan hebben naar centrum Gent, kijk je naar de kleur van de zone waarin je startpunt zich bevindt en de omliggende iso-lijnen, deze zijn gemarkeerd met de reistijdverschillen.

In de groene zones is de reistijd met de fiets korter dan met de auto naar de Korenmarkt, daar heb je fietswinst. In de geel tot rode zones wint de auto. Wanneer de fietswinst tussen -5 en +5 minuten ligt, wordt de zone op de kaart niet gekleurd, vanuit die zone zijn fiets en auto ongeveer even snel naar de Korenmarkt.

fietswinst met de klassieke fiets naar de Korenmarkt

Binnen de R4 is een fietser even snel, of vaak zelfs sneller, in het centrum van Gent als een automobilist

Binnen de R40 ben je vlot 5 tot 10 minuten sneller met de fiets dan de auto. Tussen de R4 en de R40 ben je in het algemeen even snel of sneller met de fiets. Dit geldt zelfs voor een aantal randgemeenten buiten de R4.

En ook nog dit…

De data van Google maps omvat gemiddelde verkeersvertragingen, over de hele dag gerekend. Hou er rekening mee dat je in de spits hoogst waarschijnlijk meer tijd met de auto verliest. Ook kan er tijdens het weekend al eens een parkeergarage vol zijn. Het file- en parkeerprobleem treft de fietser uiteraard veel minder. Met de fiets kan je file-filteren en kan je veel goedkoper en dichter bij je bestemming parkeren. Bij het berekenen van de fietswinst werd er trouwens geen rekening gehouden met de nodige parkeertijd, maar ook niet met fietsvoorbereidingen zoals het wapenen tegen eventuele weersomstandigheden.

Door voor je fiets te kiezen, spaar je niet alleen geld en tijd,
reduceer je niet alleen file- en parkeerleed voor jezelf en anderen, bovendien werk je aan je lichaam en het klimaat.

Dit is allemaal fietswinst.

Fietswinst met de ebike

Een ebike vergroot je bereik en stelt je in staat om met gemak een sterke tegenwind of heuvel te lijf te gaan. Vrijwel overal ben je sneller met de ebike omdat nu eenmaal je gemiddeld snelheid hoger ligt. Dit vertaalt zich in een hogere fietswinst, en dus een groenere fietswinstkaart. Voor de berekeningen werd aangenomen dat een ebike 15% sneller is dan een klassieke fiets, wat naar mijn mening vrij conservatief is.

fietswinst met de ebike naar de Korenmarkt

In een volgende post bespreek ik de mogelijke fietswinst bij het pendelen van en naar het werk. So stay tuned for more.


Indien je een gepersonaliseerde kaart wil voor een bijzondere eindbestemming of startpunt, kan je steeds contact met me opnemen.

8 gedachten over “Met de fiets of auto naar centrum Gent?

 1. U word zeker gesponsord door schepen Watheeuw , wetende dat stad Gent aant leeglopen is geen ( echte Gentenaar ) zoekt daar nog wat , maar ja he eigenzinnige westvlaamse mentaliteit he wat doe je daar aan ; antwoord vermijd Gent zoveel mogelijks .

  1. XD Westvlaming hier, ga regelmatig naar Gent. Onderandere de klimmuur aan de watersportbaan. Met de trein naar Gent Sint Pieters, en dan met de Donkey Republic deelfiets voor een euro en een beetje fietsen naar de watersportbaan. Super gemakkelijk.
   Als je echt denkt dat Gent leegloopt is het misschien iets anders bij dat aan het leeglopen is… (typisch een commentaar van een koppig persoon)

  1. Geweldige tool: al eens gedacht dat je ook oud zal worden en de fiets misschien geenoptie meer is . En dan….openbaar vervoer? Vergeet het in Gent! Auto? Vergeet het in Gent!

   1. Bekijk het zo, hoe meer mensen er overtuigd worden om de fiets of te nemen naar het centrum in plaats van de auto, hoe vlotter de doorstroom van alle verkeer. Speelt enkel in het voordeel van mensen die die afhankelijk zijn van de auto. U zou dit project moeten toejuichen.
    ps: En U krijgt er een gezondere lucht als extraatje bij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s