Van Wondelgem naar groot Gent

Met de auto of met de fiets
in de ochtendspits

Wat is een bike gain map?!

Een bike gain map visualiseert de verschillen in reistijd tussen auto en fiets.

Om te weten hoeveel verschil in reistijd er bestaat, kijk je naar de kleur van de zone waarin je bestemming zich bevindt en de omliggende iso-lijnen, deze zijn gemarkeerd met reistijdverschillen. Een negatieve reistijdverschil of fietswinst, betekent dat je zoveel minuten sneller daar bent met de fiets dan met de auto. Belangrijk om weten is wel dat de startplaats van eender welke rit steeds in de roze “origin” zone ligt. Op de kaart hieronder is dat Wondelgem, de aangeduide bike gain waarden zijn dan ook alleen geldig als je vanuit deze zone vertrekt.

Bike gain map: Wondelgem to Ghent region in morning traffic

Als je in de ochtend van Wondelgem naar Gentbrugge rijdt, geeft de bike gain map aan dat je reistijd slechts 5 minuten langer is dan met de auto.

Het spijt me zeer als je niet in of nabij deze zone woont, of vanuit deze zone pendelt, maar in dat geval is deze -allereerste- bike gain map niet geldig voor jou. Maar geen nood, in de toekomst zal ik nog kaarten publiceren die wel relevant kunnen zijn. Indien je een gepersonaliseerde heat map wilt, kan je natuurlijk ook contact met me opnemen.

De gegevens voor deze heatmap zijn gegenereerd met Google maps en omvatten verkeersvertragingen. Daarom is deze bike gain map ook alleen geldig voor de ochtendspits, om 8 uur om precies te zijn. Er wordt geen rekening gehouden met de parkeertijd bij het berekenen van de reistijden van de auto, noch met fietsvoorbereidingen, zoals aankleden voor eventuele weersomstandigheden.


Groene zones hebben een fietswinst van -5 tot -10 minuten. Met de fiets van Wondelgem naar een bestemming in een groene regio duurt ongeveer 5 tot 10 minuten minder lang dan met de auto.

Witte zones hebben een fietswinst van -5 tot +5 minuten. Met de fiets van Wondelgem naar elke bestemming in de witte zone duurt ongeveer even lang als met de auto.

Gele zones hebben een fietswinst van +5 tot +10 minuten, en rood van +10 tot +20 minuten. Donkerrode zones zijn meer dan 20 minuten sneller met de auto.

Observaties

  • Als je naar het stadscentrum gaat is de fiets minstens 5 minuten sneller dan een auto (idem voor het onderste deel van de haven), en bedenk dat de tijd om te parkeren niet in rekening is gebracht. In feite is de hele LEZ-zone net zo snel met de auto als met de fiets. Moest het circulatieplan je nog niet genoeg redenen gegeven hebben, dan heb je hier dus nog een reden om de auto te laten staan als je vanuit Wondelgem naar Gent afzakt.
  • Destelbergen is even vlot bereikbaar met de fiets als de auto. Met wat verbeelding zie je een hele hap uit de +5 isolijn van St-Amandsberg tot Destelbergen. Dit is mogelijks te wijten aan het “dampoorteffect”.
  • Als je bereid bent om 10 minuten langer te rijden, komt bijna de hele regio binnen de R4 binnen je bereik, bijv. van Wondelgem tot UZ Gent is het slechts 10 minuten langer met de fiets. Denk erover na, 10 minuten langer pendelen in ruil voor een gratis fitnessbeurt, een mooie brandstof besparing en je helpt de CO2-uitstoot te verminderen, en dat terwijl je geniet van het buitenleven en de vriendelijke glimlach van je mede-fietspendelaars…

Maar er is meer…


Ik wil hier geen verkoopspraatje geven, maar het is een feit dat een e-bike je een extra boost geeft. Het vergroot je bereik enorm en stelt je in staat om met gemak een sterke tegenwind of een heuvel te lijf te gaan. Voor het genereren van een e-bike gain map werden de reistijden voor een e-bike berekend door de gemiddelde fietssnelheid met 10% te verhogen, wat naar mijn mening vrij conservatief is. Laat de kaart voor zichzelf spreken …

e-Bike gain map: Wondelgem to Ghent region in morning traffic

Stay tuned for more.

One thought on “Van Wondelgem naar groot Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s